FILMRECENSIONER

FRIENDS WITH KIDS
Regi: Jennifer Westfeldt, 2011
Medverkande: Jennifer Wetsfeldt, Adam Scott, Maya Rudoplh m.fl.

Bästisarna Jason och Julie är de enda två singlarna i kompisgänget och har inga tankar på barn när omgivningen plötsligt tycks krylla av dem. Det mest skrämmande är hur de trevliga polarna plötsligt blir bittra, elaka och understimulerade. De två beslutar sig för ett praktiskt arrangemang där de skaffar barn utan allt känslomässigt trams som förstör livet.
Friends with kids presenteras med lite udd, vilket inte minst blir tydligt när en av huvudpersonerna RÖKER, men saknar egentligen den riktiga spetsigheten. För oss som är eller har friends with kids är dock igenkänningen hög vilket gör filmen till en underhållande, men kanske mest skrämmande, spegelbild av livet.
JONAS DANIELSSON

REVOLT
Regi: Jens Lien, 2011
Medverkande: Åsmund Hoeg, Sven Nordin, Sonja Richter, John Lydon m.fl.

Nikolaj är på randen av de värsta pubertetsåren när en tragedi drabbar familjen i miljonprogrammet där han växer upp. Pappan blir deprimerad och den ljusa framtiden tycks plötsligt dyster, men Nikolaj lyckas hitta en ventil i  punkmusiken. Det svämmar över av nostalgiska gitarriff, låtar och estetik samtidigt som uppbrottet från det trygga och invanda känns både spännande och utmanande i 1970-talets Norge. Punkens avpolitiserade utgångspunkt är spot on om en generation mot allt, utan lösningar och en känsla av hopplöshet. Trots denna starka sympatisering med alternativrörelser kan nog alla känna igen sig i känslorna av utanförskap och uppror. Punk’s not dead!
JONAS DANIELSSON

HUGO
Regi: Martin Scorsese, 2011
Medverkande: Asa Butterfeld, Chloë Grace Moretz,
Ben Kingsley m.fl.

Sedan jag blev filmintresserad har George Méliès varit en av mina absoluta hjältar. Ändå vet jag knappt någonting om honom. När det uppenbarar sig att Hugo inte bara är ett slags genial fantasyfilm för barn utan också en historia om den store regissören blir det nästan för mycket. Hugos jakt efter att lösa gåtan hans pappa lämnat efter sig är hjärtknipande i sin enkelhet och beskrivet med sådan värme att det är omöjligt att värja sig. Hugo knep hela fem Oscarstatyetter men försvann nästan obemärkt från de svenska biograferna. Se till att upptäcka den. Bättre än så här blir det nämligen inte.
JONAS DANIELSSON

TYCKER DU OM HITCHCOCK?
Regi: Dario Argento, 2005
Medverkande: Elio Germano, Chiara Conti, Elisabetta Rocchetti m.fl.

Dario Argentos senaste biofilmsproduktioner har visat en mästarregissör som tappat både udden och stilen. I TV-filmen ”Tycker du om Hitchcock?” återvänder han till sin trygga bakgata och levererar inte bara en helgjuten thriller utan uppvisar också ett driv som länge saknats. Filmen är proppad av paralleller till flertalet av Hitchcocks filmer, inte minst Främlingar på tåg som utgör filmens bakgrundshistoria, men pekar också mot andra källor. Till exempel Argentos egna i och med den klumpiga amatörutredaren Giuilo som huvudkaraktär. Kul också att formen tycks återvänt för en stund. Ingen kan nämligen filma låskolvar i genomskärning som Argento.
JONAS DANIELSSON

JACK THE RIPPER
Regi: David Wickes, 1988
Medverkande: Michael Caine, Armand Assante, Jayne Seymour

Det olösta mysteriet med den brutale seriemördaren Jack The Ripper har lockat många att finna hans rätta identitet. Exakt 100 år efter seriemorden producerades den här eminenta teveserien som försökte leverera en av teorierna. Lösningen är omstridd men alls inte omöjlig och ger också svar på varför vi fortfarande inte vet. Styrkan med serien är egentligen inte vilket svar som levereras utan hur resan dit presenteras. Det är fanatiskt detektivarbete med många maniska karaktärer inblandade som ger spänning åt ämnet. Speciellt storspelar Michael Caine som den koleriske kommissarien Abberline och gör Jack the Ripper till en teveserie som aldrig tycks åldras.
JONAS DANIELSSON