FILMRECENSIONER

KILLER JOE
Regi: William Friedkin, 2011
Medverkande: Matthew McConaghey, Emile Hirsch, Juno Temple m.fl.

Årtiondets dummaste familj på film kommer på årtiondets dummaste plan. För att bli av med skulder beslutar de sig för att hyra en snut med kontraktsmord som extraknäck för att döda mamman och inkassera försäkringspengarna. Hur tror du att det går? William Friedkin, fortfarande mest känd för Exorcisten, har lyckats skapa en av de mest förtätade och våldsamt obehagliga storfilmerna på många år. Samhället är förlorat som Falling Down och våldet förtryckande som i Horungen eller Hostel. Matthew McConaghey passar perfekt som den sliskiga lönnmördaren men Juno Temple snor ändå hela showen i rollen som den lilla oskuldsfulla Dottie.
JONAS DANIELSSON

MODIG
Regi: Brenda Chapman & Mark Andrews, 2012
Röster original: Kelly Macdonald, Emma Thompson, Billy Connolly m.fl.
Röster Sverige: Amy Diamond, Ewa Fröling, Leif Andreé m.fl.

Modig handlar om prinsessan Merida och hur hennes roll som nobel dam krockar med egna värderingar. När hon hamnar på kollisionskurs med mamman förändrar Merida i vredesmod hela kungarikets tillvaro. Filmstudion Pixar har genom åren varit med och förändrat den tecknade filmen så den inte helt ses som en filmkonst för treåringar. Därför är det märkligt att Modig är så lik de traditionella sagorna. Som Pixarfilm kan man alltså känna sig aningen snuvad på något större, men samtidigt är det också en film obevekligen och framförallt riktad till barn. Och mina barn kommer att älska den.
JONAS DANIELSSON

KÄLLAN
Regi: Radu Mihaileanu, 2012
Medverkande: Hiam Abbass, Leïla Bekhti, Saleh Bakri m.fl.

Som en modern slags Lysistrate enas kvinnorna i en marockansk liten bergsby att förvägra männen sex om de inte börjar hjälpa till att bära vatten. Att sätta sig emot traditionerna att kvinnor tar hand om hemmet ses inte med blida ögon och upproret leder till våld, våldtäkter och hätsk stämning. Källan låter kanske väl jobbig, men filmen innehåller också mängder av värme och hopp. Den finkänsliga skildringen av det lilla muslimska samhället gör att den blir allmängiltig. För det här är inte bara frågor som rör ”De andra” utan alla, vare sig du ”tror” på någon genusordning eller inte.
JONAS DANIELSSON

EXPANDABLES 2
Regi: Simon West, 2012
Medverkande: Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone och Chuck Norris m.fl.

När första Expendables hotades av direkt-till-video-träsket i Sverige gick jag, som ständig försvarare av så kallad skräpkultur, genast till filmens försvar. För oavsett hur gubbigt det kunde vara eller vad filmen ville säga behövde vi såklart knyta ihop säcken för 1980-talets testosteronaction på bio. Och visst var det en rätt okej och distanserad film det där. Med tvåan är det dock en helt annan grej. Redan nu är de där buskischarmiga blinkningarna på tok för uttjatade och vid trettiosjunde I'll be back-skämtet är jag duktigt less. Nu vill jag mycket hellre se en seriös testosteronstinn 80-talsaction. Den här glimten-iöga-ironin som på något sätt gör att man inte behöver ta filmer på allvar går mig faktiskt på nerverna.
JONAS DANIELSSON