FILMRECENSIONER

THE ARTIST
Regi: Michel Hazanavicius, 2011
Medverkande: Bérénice Bejo, Jean Dujardin, John Goodman m.fl.

George Valentin är den stora stumfilmsstjärnan. Alla vallfärdar till biograferna för att se honom på det senaste  äventyret. Beundrad och höjd till skyarna tycks hans liv gå som på räls. Samtidigt börjar talfilmen slå igenom och enväldet hotas av nya talanger. The Artist är en fullkomligt underbar hyllning till stumfilmen och den kanske naiva
kärlekshistorien blir oerhört levande genom att sätta den i brottet mellan stum och talfilm – det gamla och det nya. Utsökt skådespeleri, stora mängder filmhistoriska paralleller och en modern lek med stumfilmsformatet får mig att minnas min omåttliga kärlek till formatet – en kärlek som alltför sällan besvaras.
JONAS DANIELSSON

MARTHA MACY MAY MARLENE
Regi: Sean Durkin, 2011
Medverkande: Elizabeth Olsen, John Hawkes, Sarah Paulson m.fl.

Martha dras in i gemenskapen hos en grupp människor som utstrålar frid, vänskap och harmoni. Under ytan är det inte riktigt lika trevligt och Martha flyr en dag till sin syster Lucy och hennes man Ted. Martha har inte hört av sig på två år och när hon ramlar in mitt i deras semester förstår de snart att någonting har hänt.
Martha sätts i centrum utan att tvinga på henne offerkoftan eller ge henne en givet hämndlysten roll. Det gör att filmen är en betydligt mer eftertänksam och betraktande film byggd på suveränt skådespeleri av framförallt Elizabeth Olsen. Ett kvinnoporträtt lika starkt som ovanligt, utan enkla lösningar.
JONAS DANIELSSON

WAR HORSE
Regi: Steven Spielberg, 2011
Medverkande: Jeremy Irvine, Peter Mullan, Emily Watson m.fl.

War Horse är en episk film om en pojke och hans häst under första världskriget. Fast mest handlar det om Joey, alltså hästen, som mot alla odds lyckas både vara fullblodshäst, dra plogen och rädda andra hästar. Filmen spelar som en 50-talsmatiné, komplett med underhållande tysk-engelsk brytning som för tankarna till allo allo. Det är sådant som gör att War Horse blir aningen buskis, friluftsteater. De uppförstorade gesterna, stereotyperna, gulliga inslagen och den tematiska musiken ger filmen en teatral känsla. Det är tydligt på filmens utseende att Spielberg ville ha det så men blandat med de mer realistiska sekvenserna känns det också märkligt. Ofantligt snyggt men underligt.
JONAS DANIELSSON

SAFE HOUSE
Regi: Daniel Espinosa, 2011
Medverkande: Brendan Gleeson, Ryan Reynolds, Denzel Washington m.fl.

Safe House är Daniel “Snabba Cash” Espinosas Hollywooddebut som avslöjar att han är en duktig hantverkare. I  och för sig inte så svårt med storspelare som Denzel Washington, Ryan Reynolds och framförallt Brendan Gleeson  framför kameran. De vet liksom vad de gör. Tyvärr är det under den rätt spännande ytan om en manipulerande  storskurk och en orutinerad agent en träigt traditionell historia som utan ovanstående anledningar skulle hamnat direkt på videohyllan. Där hämtas den med fördel en regnig söndagsförmiddag.
JONAS DANIELSSON

IRON SKY
Regi: Timo Vourensola, 2012
Medverkande: Julia Dietze, Udo Kier, Götz Otto m.fl.
Premiär 15 augusti

Finsk science fiction säger du och ser skeptisk ut.  Javisst svarar jag glatt. Speciellt när den handlar om nazister från månens baksida som ska ta över jorden och endast führerns närmaste vet att nazismen egentligen inte handlar om kärlek och världsfred. Egentligen är idén bakom filmen bättre än själva utförandet, även om det också är kompetent. Det är aningen för mycket buskis och medvetenhet om sin egen lustighet för att det ska hålla hela vägen. Samtidigt är det tusan så mycket mer upphetsande än mycket av den mediokra sciencefictionfilm som harvar på i samma gamla hjulspår. Ergo får Iron Sky extrabetyg bara för att den försöker (och så är ju Udo Kier med!).