FILMRECENSIONER

50/50
Regi: Jonathan Levine, 2011
Medverkande: Joseph Gordon-Levitt, Angelica Huston, Anna Kendrick, Seth Rogen m.fl.

En dag bara slår det honom i ansiktet. Cancerbeskedet är lika obegripligt som obevekligt och med 50% chans till överlevnad börjar nu Adams en kamp för överlevnad och försök att acceptera läget. Historien inleds rätt larvigt och rullar på ett tag utan någon egentlig styrning. Det är först när de vågar möta allvaret i både historien och Adams sjukdom som filmen lyfter. Till och med Seth Rogen blir för en stund en mindre grabbig version av sig själv. Det hela blir dock för sentimentalt när indierocken smäktar, men om man någon gång får vara sentimental är det väl i en cancerfilm?
JONAS DANIELSSON

KILL LIST
Regi: Ben Wheatly ,2011
Medverkande: MyAnna Buring, Neil Maskell, Michael Smiley m.fl.

Jay blir kontrakterad för ett sista lönnmördaruppdrag och samtidigt indragen i någonting så perverst att inte ens han mäktar med. Kill List är en konspirationsskräckis där man rätt snabbt inser att knappt något är som det ska, samtidigt är det påfallande realistiskt och jordnära. Att sedan blanda in knasiga kulter i en sådan blandning är strålande fingertoppskänsligt och ger filmen en mystik som lätt kan jämföras med klassikern The Wicker Man (1973).
Den kräsmagade kommer antagligen att sätta handlingen i halsen men för den som väntat på något med lite tuggmotstånd kanske väntan är över, för nu (svengelskan bjuder jag på). Extraplus för skådespeleri av hög klass, bland annat av vår svenska doldis MyAnna Buring. Kul!
JONAS DANIELSSON

THE RUM DIARY
Regi: Bruce Robinson, 2011
Medverkande: Johnny Depp, Aaron Eckhart, Amber Heard m.fl.

Johnny Depp och Hunter S. Thompson. Kombinationen är redan kult i och med vansinnesfilmen Fear and Loathing in Las Vegas och borgar för dråplig och drogspäckad underhållning. Tyvärr blir det inte riktigt så. Filmens inledande sträcka där journalisten Paul Kemp anländer till en tafflig tidningsredaktion i Puerto Rico på 1960-talet är en rätt utdragen och pratig historia som blir rätt trist.
Det är först mot slutet som det hettar till lite, både rent filmiskt och med karaktären Kemp som plötsligt får tydligare drag. The Rum Diary innehåller också en del förväntade psykoscener, men på en betydligt mer lågmäld nivå än Terry Gilliams gamla film. Ungefär som filmen i stort.
JONAS DANIELSSON

HAMILTON I NATIONENS INTRESSE
Regi: Kathrine Winfeldt, 2012
Medverkande: Pernilla August, Mikael Persbrandt, Jason Flemyng m.fl.

Visst vet alla vem Hamilton är? Sveriges störste specialagent med vänsteråsikter som åker omkring och försöker göra gott samtidigt som han kanske är lite halvond. Det här är ännu ett försök att hotta upp Jan Guillous politiskt  komplicerade machoman och ska sanningen fram passar ju Micke Persbrandt perfekt i den rollen. Däremot fungerar det inte så bra i de mer ”ömma” eller självrannsakande scenerna där den där ”blicken” liksom blir lite för mycket. I manusform och regi är det dock stabilt. En slags  blandning mellan skicklig högoktanig action och aktuell politik där man bland annat lyckas vara kritisk till privatfinansierad militär.
JONAS DANIELSSON

THE DEAD
Regi: Howard J. Ford ,2010
Medverkande: Rob Freeman, Prince David Oseia, David Dontoh m.fl.

När sista utvägen från någonstans i Afrika kraschar  måste teknikern Brian ta sig genom öde landskap där odöda köttätare håglöst irrar omkring. Zombier alltså. Även om konceptet känns tröttsamt så är The Dead uppfriskande. Här återvänder vi till den stillsamma sortens film där zombieepedemin utgör en fond för moraliska och politiska betänkligheter. Bara det att släppa ner en ensam amerikan att skjuta sig genom odöda afrikaner öppnar för ärliga postkoloniala frågeställningar om maktbalansen mellan vit och svart, den som har och den som inte har. Allvaret, den moraliska tvivelaktigheten och de vidsträckta vidderna blir en blandning av Leones estetik och Romeros politiska udd. Dessutom är det riktigt fräna zombier - räcker för mig!
JONAS DANIELSSON

THE GUARD
Regi: John Michael McDonagh, 2010
Medverkande: Brendan Gleeson, Don Cheadle, Mark Strong m.fl.

Om det är något man direkt kan säga om The Guard är det att filmen helt står och faller med  huvudrollsinnehavaren Brendan Gleeson. I rollen som den rasistiska, sviniga småstadspolisen Garry Boyle briljerar  han i varje scen han dyker upp i. Och han är i princip med i varje. Trots Garrys alla tillkortakommanden och  otrevliga karaktärsdrag börjar man snart gilla honom och hans totala ärlighet. Snart bryr man sig ganska lite om själva fallet och upptäcker att filmen egentligen handlar om hur två helt olika människor lär känna och respektera varandra. The Guard är därmed en riktig pärla att ta med hem från videobutiken.
JONAS DANIELSSON