FILMRECENSIONER

CONTAGION
Skapad av: Steve Soderbergh, 2011
Medverkande: Gwyneth Paltrow, Kate Winslet, Matt Damon m.fl.

Contagion är som en instruktionsfilm om världens undergång. Den skildrar nästan kliniskt hur ett luftburet virus obarmhärtigt skövlar jorden på liv. Förutom att orsaka en hel massa död uppstår också konspirationer, moraliska dilemman och medicinskt detektivarbete. Då Contagions eftertexter rullat ut är jag nästan beredd att bygga mig ett skyddsrum och fylla det med konserver. Genom att berättas distanserat som ett nyhetsinslag där stereotyper och händelser hårdvinklas blir filmen en slags metabetraktelse som kanske känns kylig. Men det gör också att det går att närma sig ett scenario som enligt all expertis kommer att ske utan att bryta ihop.
JONAS DANIELSSON

DON’T BE AFRAID OF THE DARK
Regi: Troy Nixey, 2010
Medverkande: Bailee Madison, Katie Holmes, Guy Pearce m.fl.

Don’t be afraid of the dark är en perfekt nyinspelning för monsterälskaren Guillermo del Toro att sätta tänderna i. Historien om Sally och de små monstren har blivit en klassiker trots att originalfilmen kanske inte riktigt håller  måttet idag. Jag är alltid för fysiska effekter och masker framför dataanimationer, men här fungerar det faktiskt  rätt bra. Räddningen är att monstren lätt skulle kunna passera som råttor och ger upphov till både tankar till överaktiv fantasi och övernaturliga möjligheter. Del Toro har skrivit och producerat den här moderna sagan som inte når hans egna filmer, men som underhållning fungerar Don’t be afraid of the dark rätt bra. Jag menar, vilken film som helst som får mig att tänka på Ghoulies (1985) måste ju vara lite bra.
JONAS DANIELSSON

HUVUDJÄGARNA
Skapad av: Morten Tyldum, 2009
Medverkande: Aksel Hennie, Synnøve Macody Lund, Nikolaj Coster-Waldau m.fl.

En 168 cm lång man måste visst kompensera sin korta längd med någonting annat. Jag kanske gör det genom att skriva recensioner men Roger gör det genom att fixa ett liv i lyx. För att ha råd med allt måste han på fritiden sno konst. När han får nys på värsta kuppen lyckas han också dra på sig en av världens främsta legosoldater som gör allt för att få tag i Roger.
Säga vad man vill om Huvudjägarna men i jämförelse med svenska deckarfilmer är den helgalet uppfriskande.  Förutom snajdiga insikter om alltings ytlighet och buskisskämt bjuder filmen också på krossande action. En sådan blandning skulle kunna vara helt förödande men är i det här fallet helt förtjusande. Så går det till när man gör film i Norge…
JONAS DANIELSSON

CRAZY STUPID LOVE
Regi: Glenn Ficarra & John Requa, 2011
Medverkande: Steve Carell, Julianne Moore, Emma Stone m.fl.

Cal blir helt utom sig av sorg och besvikelse när hustrun Emily vill skilja sig. Han försöker skapa sig ett nytt liv men bitterheten sätter alla möjliga käppar i hjulet. Den stora räddningen visar sig vara kvinnokarlskarlen Jacob som får för sig att han ska förvandla den bittra medelålders gubben till en hot playboy.
Trots det rosaskimrande täcket av überromantisk syn på relationer och trist grabbighet döljer sig ett annat alternativ än den ständigt kämpande tvåsamheten. Människor och relationer kan, och får, förändras utan att vi för den skull ska behöva bli livrädda.
JONAS DANIELSSON

THE TWILIGHT SAGA: BREAKING DAWN - PART 1
Regi: Bill Condon 2011
Medverkande: Kristen Stewart, Robert Pattison m.fl

Alltså… nu är jag inte direkt motståndare till Twilight-sagan. Böckerna var schysst tonårsspänning, men det här? Bella och han den där tjusiga vampyren ska gifta sig. Han den där tjusiga varulven blir sur men tycker ändå det är  okej eftersom det är lite graviditet inblandat. Därför ska han hjälpa till att skydda Bella och vampyrfamiljen från de andra varulvarna. Hur ska det gå? Jag bryr mig faktiskt väldigt lite om det. Det här är uselt filmberättande som gör att jag avlider innan filmen knappt börjat. Det hettar till lite på slutet och om någon kompetent person kan göra sista filmen finns det faktiskt en rätt fartfylld historia att berätta. En fråga bara: Varför fick filmen inte heta ”Så länge vi båda andas 1” istället för världens krångligaste titel?
JONAS DANIELSSON