FILMRECENSIONER

ARACHNOQUAKE
Regi: Griff Furst, 2012
Medverkande: Edward Furlong, Tracey Gold, Bug Hall m.fl.

Ibland dyker det upp filmtitlar man bara måste se trots att det är uppenbart att man inte borde. Arachnoquake är tveklöst en sådan. Inte bara för att spindlar + jordbävningar låter som den perfekta katastrofen, eller okej då - bara därför.
Tyvärr är det så med de flesta lågbudgetfilmer idag att de också försöker vara ironiskt dåliga. Det är också vad som fäller den här filmen. Oavsett usla dataeffekter eller manus vill jag åtminstone känna att filmen är gjord med kärlek istället för distanserad iskyla. Vilsen hillbillyhumor och buskissekvenser gör trots det smått fantastiska upplägget Arachnoquake till ett sömnpiller.
JONAS DANIELSSON

TAKE THIS WALTZ
Regi: Sarah Polley, 2011
Medverkande: Michelle Williams, Seth Rogen, Luke Kirby m.fl.

Kärlek vid första ögonkastet. En ständigt återkommande drömbild av kärlekens budskap om själsfränder och livets mening. Det verkar vara vad som uppstår när Daniel får syn på den truliga Margot när hon motvilligt pryglar en man på en medeltidsvandring. Det klickar ganska omedelbart men Margots äktenskap är ett rätt stort gruskorn i maskineriet. Upplägget är mer än klassiskt, men regissören Sarah Polley berättar historien på sådant där amerikanskt indievis att storyns teman lyfter genom sina udda karaktärer och den välskrivna dialogen. Take this waltz känns också modern på ungefär samma sätt som sin kusinfilm 500 days of Summer (2009) genom att lösningarna som presenteras har en tydligare verklighetsförankring än de sagor vi matats med sedan barnsben. Att filmen samtidigt är rolig är inte någon nackdel precis.
JONAS DANIELSSON

KÄRLEK I DETROIT
Regi: Lee Kirk, 2012
Medverkande: Jenna Fischer, Malin Åkerman m.fl.

Jenna Fischer från amerikanska geniversionen av The Office spelar Janice som tappat fotfäste i livet. Utan jobb tvingas hon flytta in hos systern som med sitt perfekta liv försöker styra upp hennes. Inte så populärt. När Janice stöter ihop med en gatukonstnär i skepnaden av en lång mekanisk automat sätter en kedja av händelser igång.
Kärlek i Detroit är en söt film som lågmält berättar om längtan och krav utan att vare sig ta till överdrivna stråkar eller alltför stora uttryck. Mycket positivt för en genre som annars lever på just det. Kärlek i Detroit är Lady & Lufsen-sött, fast bra.
JONAS DANIELSSON

LOL
Regi: Liza Azuelos, 2011
Medverkande: Miley Cyrus, Demi Moore, Thomas Jane m.fl.

LOL har kärleksproblem. Efter att ha blivit dumpad hamnar hon i armarna hos sin trygga killkompis. Samtidigt har Lolas mamma egna kärlekstrubbel som bland annat inbegriper Lolas egen pappa. Det är lätt att klanka ner på en skitfilm, i det här fallet nästan för enkelt. Intrigen är obefintlig och dialogerna skulle kanske ha fungerat om de kunde levereras trovärdigt - eller åtminstone utan pinsamma tystnader. Miley Cyrus lockar möjligen en viss publik men jag tror faktiskt att också den målgruppen blir besviken.
För en fyndig avslutning försökte jag faktiskt googla fram motsatsen till LOL. Som vanligt fattar jag väldigt lite av internetspråk så det får bli ett välbeprövat WTF?!
JONAS DANIELSSON

BLOOD TRACKS
Regi: Mats Helge Olsson, 1985
Medverkande: Kee Marcello, Jeff Harding, Naomi Kaneda m.fl.

Det här är riktig B-film, alltså lågbudget - inte automatiskt dåligt. Den svenske demonregissören Mats Helge Olsson försöker skaka liv i den smått bortglömda popgruppen Easy Action genom en bisarr film fylld av logiska luckor och förmodat tuffa actionscener, ungefär som den lika fantastiska Kiss meets the phantom of the park. Blood Tracks är kanske inte världens bästa hårdrocksskräckfilm men känslan i filmen och Mats Helges sedvanliga slit-och-släng-regi är hjärtvärmande på gränsen till vansinnig. Svensk filmhistoria du inte trodde fanns.
JONAS DANIELSSON