SPELRECENSIONER

STREET FIGHTER X TEKKEN
Xbox 360, PS3

Oavsett vilken fighting-spelserie man är trogen kan väl ingen förneka glädjen, ja, nästan lyckan då Capcom väljer att låta deras kämpar ifrån Street Fighter möta klassiska kämpar ifrån Namco’s Tekken? Med så kompetenta  utvecklare som Capcom fanns egentligen aldrig något tvivel. I 2D-baserad fighting möts kämparna i ett spel lika läckert designat som Street Fighter IV och med riktigt tät och balanserad spelkontroll. De olika karaktärerna ifrån de ursprungliga serierna har modifierats så pass att veteraner tvingas lära sig på nytt. Det tillför lättillgänglig spelglädje eftersom nybörjare kan bli svåra att klå. Detta är dessvärre inte bra på alla plan då Capcom valt att förenkla svåra combon till enbart ett par, tre knapptryck vilket förtar en del av spelupplevelsen. Att spela fyra spelare funkar väldigt bra där två spelare på vardera lag byter karaktär närhelst de vill under matchen för att leverera mest stryk. Ingen fightingfantast bör missa detta.
MATHIAS LINDER

BINARY DOMAIN
Xbox 360, PS3

Årtalet: 2080, stämningen: Terminator. Enkelt sammanfattat. Apokalyptiskt robotkrig där svulstig action således blir en garanti. Binary Domain känns  till en början rätt kluvet som spel och drar åt många håll utan någon konkret riktning. Storyn är smått gripande men osammanhängande och dassiga rollspelselement följer med längs hela spelet utan att tillföra något positivt överhuvudtaget. Detta glöms dock ganska snabbt när själva stridandet börjat och just detta är otroligt lyckat. Känslan av förstörelse är enormt påtaglig och rätt skott på rätt plåtburk ger en tillfredsställelse värd att uppleva. När sedan actionmomenten kliver åt sidan så kommer den halvfärdiga spelupplevelsen fram och fläckar ner helhetsintrycket. Otroligt synd då Binary Domain har en otvivelaktig potential som med ännu mer etablerade utvecklare kanske hade kunnat nå hela vägen. Nu stannar det som ett skönt actionspel som dessvärre har för många skönhetsfläckar för att
konkurrera ut större pjäser på marknaden.
KIM LINDER

UFC UNDISPUTED 3
Xbox 360, PS3

En av världens mest uppåtgående sporter får fortsatt förtroende också på spelmarknaden. Något som naturligtvis är lika logiskt som rättfärdigat och jag kan glatt notera att UFC-spelen blir bättre och bättre för varje år som går. Jag var lite irriterad på föregångaren till detta som kändes styltigt och obalanserat men här har man skärpt till sig.
Dagens UFC-spel tar efter innehållsrikedomen från moderna wrestling-spel men förbättrar själva fightingmekaniken, vilket är en lysande kombination. Här känner jag för första gången att man verkligen uppmuntras till olika spelstilar med olika  karaktärer. Vikten av att ”veta sin gubbe” har aldrig varit tyngre och att köra all in med submissiongrepp  med en boxande fighter straffar sig snabbt. Grafiken är trevlig och multiplayer-läget lika fylligt som man har rätt att kräva. Tyvärr så hittas det några mindre buggar här och var och väl kraftiga laddningstider, men Undisputed 3 är helt klart det bästa UFC-spelet på marknaden.
KIM LINDER 

FIFA STREET
Xbox 360, PS3

Under luppen lägger vi FIFA Street 4, eller just det, FIFA Street som det heter… EA tycker att det är så revolutionerande att man valt att göra en namnbaserad omstart på hela serien. Ska börja med att klargöra att jag aldrig varit fäst vid FIFA Streetspelen. Som våldsbenägen mittback i min egen fotbollskarriär så har jag alltid velat ha fotbollen mer fysisk och rakt på sak. Det här alltid så populära samba-liret har aldrig riktigt fallit mig i smaken. Här är det dock full samba med all världens finter och orealistiska avslut som gäller. Tröttsamt är egentligen bara förnamnet. Kontrollen är funktionell men främjar knappeggande alldeles för mycket och variationen är på tok för bristfällig. När de flesta finter som hittas här kan göras i FIFA 12 i ett betydligt mer omfattande sammanhang så tappar jag snabbt intresset för FIFA Street. Var den stora revolutionen är vet jag heller inte riktigt och FIFA Street är på det stora hela en ganska platt upplevelse.
KIM LINDER

MARIO PARTY 9
Wii

Det har rörts om i Mario Party-världen. En ny utvecklare har fått rodret och tagit spelserien åt ett helt nytt håll. Mario Party 9 bygger fortfarande på idén om att jävlas med sina vänner samt briljera i minispel. Det nya kommer i formen man tar sig runt spelbrädet på. Alla kollektivåker i en gemensam kärra där man turas om att agera chaufför. När du är bakom ratten så gäller det att samla på sig så mycket gott du kan, sen parkera i värsta tänkbara sits så att personen efter dig hamnar i skiten. Det är kul, elakt och otroligt provocerande. Spela med tre vänner och ni kommer verkligen få testa er vänskap. Tyvärr är det inget kul spel att spela själv. Ensamvargen gör sig inte besvär att införskaffa detta spel då det måste spelas i goda vänners lag för att vara roligt. Samla istället ihop kompisgänget, njut av de nya välutvecklade minispelen och skrik i vrede när din "polare" stjäl en stjärna av dig. Där har du en förfestformel som fungerar mer än väl.
ANTON BJÖRNBERG –KALÉN