SPELRECENSIONER

ASSASSIN’S CREED III
PS3, Xbox 360

Assassin’s Creed III utspelas i 1700-talets Nordamerika och att spelet haft rekordhög budget märks med detsamma. Spelvärlden är långt ifrån den största, men är fylld av detaljer, levande vildmarkslandskap, verklighetstrogen arkitektur och till råga på allt finns mäktiga sjöslag på enorma skepp samt stora slag på land. Allting är storskaligt och stämningsfullt och trots att den grundläggande spelmekaniken med akrobatik, smygande och lönnmord är intakt så räcker det inte hela vägen. Kanske tog spelutvecklarna i så de sprack längs vägen, för irriterande buggar, spretig story och flertalet halvdassiga sidouppdrag tär på totalupplevelsen och sänker således mitt betyg. Det hjälper inte mycket att multiplayerdelen är riktigt skaplig och att spelet osar av snygg presentation när det som saknas är finslipning av alla detaljer.
MATHIAS LINDER

MEDAL OF HONOR: WARFIGHTER
PS3, Xbox 360, PC

Ytterligare ett militärspel har nått spelmarknaden och dess ofta krigsspelstörstande publik. Med tanke på hur populära dessa spel rent allmänt brukar vara, skäms jag nästan. Bara några minuter in i första uppdraget framgår det snabbt och skoningslöst hur opolerat Warfighter faktiskt är. Banorna är skrämmande linjära, buggarna duggar tätt och de datorstyrda soldaterna som står på min sida och förväntas finnas till min undsättning gör inte särskilt mycket logiskt. Istället står de i vägen, beter sig underligt och flankeringar samt eldunderstöd är något man aldrig kan räkna med. Några av utvecklarnas mer unika idéer tillsammans med bitvis dyngsnygg grafik och välgjort ljud tyder på att ambitionen fanns där. Men att spelet är framstressat går inte att komma ifrån. Multiplayer är bättre än kampanjen, då ovan nämnda problem inte förekommer där, men blir sällan skoj ändå på grund av dåliga banor och kassa menyer.
MATHIAS LINDER

HALO 4
Xbox 360

Halo 4 tar passande nog vid direkt efter Halo 3, där Cortana väcker Master Chief ur dennes kryosömn. Skeppet  som Master Chief vilat på under nästan fem års tid är under attack och mycket snart har ett nytt hot värre än Covenanterna gett sig till känna. Historien är mycket episk och välgjord till tusen och även om 343 Industries nu tagit över utvecklingen av Halo är det mesta sig likt. Här hade man tjänat på att förändra mer genom att lägga till sådant som fått de inbitna Halospelarna att verkligen förundras över alla nyheter. Multiplayer har stuvats om en aning, där bland annat ett onödigt poängsystem à la Call of Duty lagts till, vilket snarare krånglar till mer än det tillför. I slutänden är jag dock mycket nöjd. 343 Industries har förvaltat arvet väl och bjuder oss på en  spelupplevelse som toppar det mesta, men till nästa del måste de bygga om istället för att bara bygga vidare.
MATHIAS LINDER

LITTLE BIG PLANET KARTING
PS3

För alla som inte kan få nog av Sackboy och den helmysiga spelvärld vi är vana att se honom i dyker här upp ett kart-spel med just den mysiga atmosfär vi lärt oss älska. Efter ett charmigt intro är man snabbt på banan med sitt fordon. Det går fort att lära sig kontrollen och turboboosts, missiler och annat offensivt man använder sig av för att bli nummer ett i sina lopp känns välavvägda och passande. Drösvis med upplåsbart material tillkommer och att kunna koppla upp sig online och ta del av banor andra skapat via den suveräna ban-editorn banar väg för mycket lång hållbarhet. Trots upplägget, som vi framförallt känner igen ifrån Mario Kart, känns spelet inte som ett plagiat utan står på egna ben. Möjligheten för den osäkre att ta körlektioner är kul och späder ytterligare på den övergripande känslan av att detta är ett spel för alla. Jag är dock inte helt positivt inställd till den artificiella intelligensen som känns ojämn.
MATHIAS LINDER