SPELRECENSIONER

KING OF FIGHTERS XIII
PS3, Xbox 360

Jag kan börja med att kompromisslöst konstatera att King of Fighters-serien i min bok bara erbjudit tröttsamma  spelupplevelser. Genren är i sig en ganska utsliten historia och King of Fighters-spelen har inte heller haft en chans mot mer kompletta konkurrenter såsom super Street Fighter IV. I en direktjämförelse med föregångaren till det här
spelet ska det dock erkännas att man skärper till sig en smula. Det här känns åtminstone någorlunda färdigt i  jämförelse med XII. För de inbitna så har man gjort många rätt rent spelmässigt i KOF XIII. Vikten av att veta vad man gör istället för att ”knapp-egga” går inte att missa och du har mycket att träna på om du vill bli riktigt bra.  Problemet är dock varför du ska lägga ner den tiden på det här spelet som faktiskt förlorar på samtliga punkter i en batalj mot den självklara konkurrenten Super Street Fighter IV. Det senare släpptes för ett och ett halvt år sedan och är bättre än detta. På samtliga punkter.
KIM LINDER

STAR WARS: THE OLD REPUBLIC
PC

Som ett inbitet fan av Knights Of The Old Republic-spelen blev jag skoningslöst taggad när jag hörde om detta  spel. The Old Republic är ett onlinerollspel i en miljö som är så mycket mer än det många förknippar med Star Wars. Världen som presenteras när du påbörjar detta äventyr är en komplett spelvärld med upplevelser i varje skrymsel och vrå. Grafiken blir därmed viktig och då drar man en lättnadens suck när man märker att den håller. Allt det tekniska är fullt fungerande men det är nog ändå ljudmallen som är den bästa. Röstskådespelet är  exempelvis briljant. Star Wars gamla klassiska kamp mellan det goda och onda är här mer komplex och gråskalan gör äventyret som mest spännande. Din egenskapade karaktär har en gedigen utveckling framför sig och den enda som sätter gränser är du själv. Jag tror att det här spelet kan räknas som en mycket seriös utmanare till det så dominanta World of Warcraft och jag själv väljer faktiskt detta.
KIM LINDER

UNCHARTED 3: DRAKE S DECEPTION
PS3

Efter två eminenta föregångare är äventyrshunken Nathan Drake tillbaka för att visa var skåpet ska stå. Naughty Dog har tidigare bevisat vilken fingertoppskänsla de har när de knåpar ihop spel och i och med denna del har de  överträffat sig själva. Denna gång letar Nathan efter en stad sedan länge försvunnen i ändlös öken. Som spelare får man en berg- och dalbaneupplevelse som saknar motstycke där man gång efter annan häpnar över händelsernas intensitet, dialogen, filmsekvenserna,  det audiovisuella och hur förbaskat väl allting fungerar ihop. Det finns två nivåer i Uncharted 3 som slår allt annat jag tidigare upplevt i spelväg på fingrarna och det säger inte lite. Dessutom har Naughty Dog haft den goda smaken att baka in co-op på delad skärm och ett förbättrat  multiplayerläge. För mig är detta det mest välpolerade spel jag någonsin spelat och trots föregångarens höga kvalitet är samtliga delar förbättrade i Uncharted 3.
MATTIAS LINDER

TRINE 2
PC, PS3, Xbox 360, Wii

En tjuv, en riddare och en magiker. Visst låter det som en finfin trio? I Trine 2 är det just ett sådant team som står i fokus. Som spelare byter du mellan de tre karaktärerna mest hela tiden eftersom de alla  har sin charm. Tjuven är smidig och akrobatisk. Henne använder man mycket om man är en plattformsälskare. Riddaren är stark och gillar att slåss. Han är mer för den actionorienterade spelaren. Sist, och kanske minst, kommer magikern som använder de gamla grå. Han är något för puzzelfantasten.  Spelets olika 2D-banor går att klara på olika sätt beroende på vem man väljer att använda. Det är otroligt kul koncept som ökar variationen enormt. Tyvärr är livslängden på spelet otroligt kort. På bara några timmar är det över. Hade spellängden dubblats (eller mer) och svårighetsgraden ökats lite hade Trine 2 kunna nå otroliga höjder. Nu stannar det som något underbart men kort. Och det räcker inte riktigt till en fyra i betyg.
ANTON BJÖRNBERG KALÉN

THE BOOK OF UNWRITTEN TALES
PC

Jag minns när jag brukade sitta och titta på när min far löste mysterier i spel som Myst. Peka och klicka var det  som gällde då. Ingen stress och ingen fläkt. The Book of Unwritten Tales är en blick tillbaka mot den typen av spel. Konceptet är lika simpelt som det var förr, klicka på saker för att aktivera, kombinera eller interagera med dem.  Det är simpelt men det fungerar. Stämningen, som är väldigt viktigt i sådana här spel, är påtaglig. Miljöerna är  sagolika och hjälper verkligen till så att man rycks med i storyn. Ständiga  karaktärsbyten gör dock att det ibland är lite svårt  att hänga med. Man hade kunnat hänga kvar längre vid varje karaktär istället för att hoppa så mycket mellan dem. Samtidigt ska jag inte bara klaga, det tillför en viss variation också. The Book of Unwritten Tales har ett skönt och långsamt tempo, massvis av referensfylld humor och levererar något jag trodde hade dött. Detta spel rekommenderas till alla som vill spela med låg puls.
ANTON BJÖRNBERG KALÉN