SPELRECENSIONER

FIFA 13
Xbox 360, PS3, Nintendo 3DS, Wii, PC, PSP, PS2, Iphone, Ipad, PS Vita, Android, Wii U

En av världens bäst säljande spelserier genom tiderna skickar nu sitt senaste alster till spelhyllorna. Sedan ett par år tillbaka har FIFA i min värld gått om konkurrenten Pro Evolution Soccer som bästa fotbollsspelet och jag vill snabbt konstatera att trenden kommer att fortsätta. FIFA 12 var ett lysande exemplar i serien och med senaste utgåvan har man tryggt ridit på samma framgångsvåg. Det populära spelläget Ultimate Team är ordentligt påfyllt med innehåll och spelets träningsläge är briljant konstruerat i bästa Virtua Tennis-anda. Största nyheten på planen är utan tvekan det omtalade "one-touch"- systemet. Tiden när alla spelare kunde ta emot bollen som ett okokt ägg är förbi och nu gäller det att tänka efter i samband med mottagningar. En enormt välkommen nyhet då just denna egenskap skiljer de allra bästa spelarna från mängden. FIFA segrar helt enkelt återigen i kampen om den virtuella fotbollen och ett köp får anses vara givet.
KIM LINDER

RESIDENT EVIL 6
PS3, Xbox 360, PC

Capcom har mycket att leva upp till. Deras briljanta del fyra i serien står sig som en tidlös klassiker och även om del fem inte direkt tog hem några priser så var det rolig action för två spelare genom kampanjen. Nu i del sex försöker Capcom för mycket och åt för många håll samtidigt. Storyn är för avancerad och sidohistorierna för många samtidigt som kuslig atmosfär helt saknas. Att välja vilken av de tre spelbara huvudpersonerna man ska ta sig igenom äventyret med förvirrar och trots vetskapen om att valet man gör leder till att utforska olika delar av handlingen känns det mest bara krystat. Inte blir det bättre av att Capcom genreblandat spelet alldeles för mycket och dessutom uteslutit riktiga skrämselmoment vilka alltid varit seriens signum. Resident Evil 6 är dock inte undermåligt i fråga om action och har du en kompis att spela med och dessutom har överseende med det lite bökiga onlineläget så inhandla.
MATHIAS LINDER

TEKKEN TAG TOURNAMENT 2
PS3, Xbox 360, Wii U

När Namco levererar uppföljaren till Tekken Tag Tournament som släpptes till Playstation 2 sparades det inte på krutet. Det finns över 50 kämpar att välja bland så det finns någon för alla smaker. Dessutom är onlineläget komplett med mängder av statistik och bra flyt. Då Tekken Tag Tournament 2 är konsolversionen av den cirka ett år gamla arkadversionen är grafiken en aning daterad, men nog med detaljarbete har satts i miljöerna för att det ändå ska slå Tekken 6 på fingrarna grafiskt sett. Precis som titeln antyder spelar man med fördel två mot två där vardera lagen taktiskt sett byter mellan sina karaktärer för att spara på ena kämpens hälsomätare eller för att utföra specialattacker som ena lagets bägge kämpar gör med hjälp av varandra. Speltekniskt har inget förändrats och vore det inte för den något gamla grafiken och det onödigt tillkrånglade träningsläget för nybörjare hade jag delat ut högsta betyg.
MATHIAS LINDER

DEAD OR ALIVE 5
PS3, Xbox 360

Det har varit hiskeligt skoj att få spela och recensera två fightingspel, tillika konkurrenter, tätt inpå. Där Tekken Tag Tournament 2 bjudit på mer av det goda har Team Ninja istället skalat av eller snarare försämrat uppföljaren. Enligt allt snack på förhand har, inte helt oväntat, bröstfysiken varit något man arbetat mycket på under utvecklingen och det märks. Tillsammans med de fantastiskt välgjorda slagskämparna utgör de det enda som förbättrats sedan del fyra. Nu är banorna, om än välgjorda, betydligt detaljfattigare och spelmekaniken försämrad. Vid somliga tillfällen känns de combos man utför styltiga och oprecisa samtidigt som det är svårare än förr att runda sin motståndare. Till det positiva hör att Dead Or Alive 5 fortfarande är lättillgängligt och samtidigt avlönande för den som fördjupar sig i det. Inte alls ett dåligt spel men det överträffar inte föregångaren på annat plan än det grafiska.
MATHIAS LINDER