SPELRECENSIONER

TRANSFORMERS: FALL OF CYBERTRON
PC, PS3, Xbox 360

Transformers: Fall of Cybertron tar vid exakt där föregångaren slutade. Kriget mellan Autobots och Decepticons rasar vidare och spelets ton är betyd- ligt mörkare denna gång. Utvecklarna har gjort det mesta rätt och erbjuder ett varierat, hektiskt, utmanande och grafiskt sett tjusigt actionäventyr. Något man kan gnälla på i synnerhet om man inte gillar att spela multiplayer är den relativt korta kampanjen. Flerspelarläget skäms dock inte för sig och erbjuder flertaliga spellägen och möjligheten att exempelvis bygga sina egna transformers att utkämpa striderna med. Min favorit blev genast spelläget Escalation, som är ett spelläge i samma anda som Horde, där fyra spelare kan spela tillsam- mans för att försvara sig mot våg efter våg av vild- sinta plåtskrällen. Gillar du Transformers och multiplayer blir min köprekommendation väldigt varm.
MATHIAS LINDER

SOUND SHAPES
PS Vita, PS3, PSN

Sound Shapes är vad man skulle kunna kalla för en korsning mellan ett plattformsspel och ett musikspel. Det handlar om att du som spelare ska ta dig igenom relativt abstrakt designade banor och längs vägen lyssna på alla de ljud som allt det du vidrör skapar. Alla de olika ljuden bildar så småningom musik och däri ligger spelets kärna. Kampanjen tar man sig snabbt och utan vidare ansträngning sig igenom och därefter används alla de olika delarna ifrån banorna som låsts upp för att skapa egna banor och njuta av musiken som för- hoppningsvis blir till. Därefter kan man som i Little Big Planet spela banor som andra gjort online och vips så har Sound Shapes fått sig en rejält förhöjd livslängd. Jag har haft trevligt under min spelsession och upp- skattar spel som sticker ut lite ur mängden, även om Sound Shapes inte är först i sin genre.
MATHIAS LINDER

DARKSIDERS II
PC, PS3,Wii U, Xbox 360

Ryttaren Death ger sig ut på ett våldsamt och mångbottnat äventyr för att försöka bevisa sin broders (huvudpersonen i första spelet) oskuld för det han nu fägslas för. Det går inte att blunda för hur många olika genrer man pressat in i detta spel. Ena stunden är det ett hack ?n slash för att i nästa stund bli ett äventyrsspel där du klänger på väggar och utför läcker akrobatik. Även en hel del samlande runt om i spelvärlden förekommer och det är tillfredsställande hur pass mycket variation man får i spelet. Tillkommer gör ett förbättrat stridssystem, även om det stundtals blir lite enformigt och ett väl avvägt tempo spelet igenom. Även om spelets handling gör sitt hade jag önskat mig en mer dynamisk huvudperson och fler intressanta sidokaraktärer. Dessutom hade de gotiska miljöerna kunnat varieras lite mer enligt mig. I slutändan är dock Darksiders II ett välgjort actionspel med varierade spelinslag.
MATHIAS LINDER

MADDEN NFL 13
PS3, Wii U, Xbox 360

De senaste spelen i serien har varit hyfsade som bäst enligt mig och så mycket mer om Madden NFL 13 trodde jag på förhand inte heller. Men EA hade utlovat bättring i stor skala. De har nämligen gjort om det mesta ifrån grunden och lyssnat mer på fansens önskemål och det märks att man nu gallrat bort, stuvat om och sedan byggt upp spelet på nytt. Datorspelarnas AI är mer trovärdig, kollisionsfysiken känns oftast ok och till och med kommentatorerna gör ett klart bättre jobb än de som huserade i fjolårets upplaga. Med det sagt krävs egentligen mänskligt motstånd för att spelet ska fungera som bäst. EA har inte riktigt fått alla nya ingredienser att slå stort ihop, men det ser klart bättre ut och kanske blir nästa del i serien direkt lysande. Ge dig gärna i kast med detta, men se då till att ha en kompis vid din sida som har seriösa intentioner och viss kunskap om sporten ifråga.
MATHIAS LINDER