SPELRECENSIONER

TOMB RAIDER
Mac, PC, PS3, Xbox 360

När Tomb Raider nu är tillbaka har ambitionen tydligt varit att ge serien en nytändning där man plockat godbitar från en rad andra storspel. Äventyret tar sin plats på en ogästvänlig och givetvis skurkfylld ö där Lara Croft ska försöka rädda de resterande medlemmarna ur hennes expedition. Det blir en hård kamp för Lara och till min sanna glädje är äventyret välregisserat. Däremot kan jag tycka att utvecklarna lånat lite väl mycket av andra storverk. Uppgraderingsmomentet från Far Cry 3 har till ganska stor del lånats liksom Uncharted-seriens akrobatiska stunts och så vidare. Man har inte tillsatt så mycket nytt helt enkelt och pussellösningarna, utforskandet och smygandet är sammantaget bara skapliga och ingenting känns egentligen helgjutet. Överlag håller dock Tomb Raider god kvalitet, trots att äventyret underhåller mer än det riktigt engagerar. Tomb Raider känns dock fräscht och moget på ett sätt som Lara Croft förtjänar.
MATHIAS LINDER

ALIENS: COLONIAL MARINES
PC, PS3, Wii U, Xbox 360

Med taskiga föraningar stiger jag på rymdskeppet spelet utspelar sig på för att leta rätt på Ellen Ripley, kvinnan tillika protagonisten ifrån filmerna ni vet. Så… löst baserat på filmerna ska man i standardiserad linjär förstapersonsskjutare ta sig igenom drivor av aliens och soldater. Det tar mig bara minuter att inse vilken sorglig soppa detta är. I princip samtliga beståndsdelar av spelet är av undermålig kvalitet och utvecklarna har misslyckats totalt med att förmedla den känsla som filmerna har. Det blir aldrig skrämmande och inte heller blir skjutandet särskilt roligt tack vare fjösiga vapen och korkade fiender. Gammal grafik och trist spelkontroll kompletteras nästan enbart av oroväckande hög mängd buggar. Dessutom ska
det sägas att bandesignen är så enformig att det nästan blir stötande. Detta är mest troligt årets sämsta spel hittills och något som du som konsument helt enkelt bara måste undvika.
MATHIAS LINDER

CRYSIS 3
PC, PS3, Xbox 360

Striderna rasar vidare för hjälten Prophet i ett förfallet och grönskande New York. Crytek själva har beskrivit denna tredje del som en blandning av första och andra delen. Spelaren erbjuds möjlighet att välja väg och tillvägagångssätt i mer öppna och frodiga miljöer, samtidigt som föregångarens mer linjära upplägg finns kvar. Det grafiska har såklart varit en stor snackis inför denna del och trots att jag personligen inte riktigt kunnat maximera spelets grafik kan jag ändå konstatera att det är världens just nu snyggaste spel. Prophets ultraavancerade stridsdräkt nyttjas bättre än sist och pilbågen man alltid har med sig bäddar för sköna nedtagningar i sann stealthmanér. Kampanjen når sitt slut efter bara några timmar men lyckligtvis har man vägt upp detta med mycket balanserade och spännande multiplayer. Crysis 3 är som ett smörgåsbord för actionfantaster och råkar du dessutom ha en monsterdator är detta inget du vill missa.
MATHIAS LINDER

METAL GEAR RISING: REVENGEANCE
PS3, Xbox 360

I Metal Gear Rising: Revengeance är uppgiften att dela det mesta du ser på mitten med sylvasst samurajsvärd. Raiden ifrån bland annat Metal Gear Solid 2 håller givetvis i svärdet och trots titeln är detta kanske inte lämpat för dem som verkligen uppskattar Metal Gear-spelen då det här handlar om raka motsatsen. På klassiskt japanskt tredjepersonsmanér är det röj ifrån ruta ett. Smygande förekommer inte och inte ens pareringar är möjliga då man istället förväntas förflytta sig ifrån fiendeeld för att snabbt attackera på nytt. Platinum Games har dock i kompotten tillsatt de klassiska codec-samtalen och annat mysigt som härstammar direkt ifrån Metal Gear, men så mycket mer blir det inte. Ultrarapid svärdfäktning, belöningssystem för snyggt spelande och frekventa bossfighter är vad spelet handlar om. Jag kunde personligen inte vara mer nöjd eftersom jag älskar genren och verkligen uppskattade spelets balanserade svårighetsgrad.
MATHIAS LINDER